Posts

Showing posts from July, 2016

#7 - Drive melalui Lebuhraya Timur-Barat (1st trip)

Image
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh.

Alhamdulillah, pada Sabtu (9/7/2016) yang lepas aku beraya di utara Malaysia selepas puas beraya di kampung. Kampung aku terletak di Kampung Tok Macang, Raub, Pahang. Raub merupakan antara salah satu daerah yang dilalui oleh orang pantai timur apabila tiba musim perayaan. Jadi memang boleh bayangkan kesesakannya bagaimana. Memandangkan aku nak pergi ke utara pada hari raya ke-4, jalan menghala ke pusat bandar seperti Kuala Lumpur memang sesak. Nak tak nak aku kena lalu ikut Gua Musang.


       Perjalanan beraya ke utara ni memang tak dirancang pun. Plan aku ni on the spot, jadi tak ramailah rumah kawan2 yang aku boleh datang beraya. Rumah pertama yang aku datang beraya rumah kawan aku, Afif di Sungai Petani. Aku guna aplikasi GPS Waze untuk ke sana memandangkan first time lalu dan aku pun jenis macam orang lain susah ingat jalan. Aku gerak dari kampung dalam 11.30 pagi dan sampai sana dalam 9.30 malam. Mula2 Waze anggarkan perjalanan dala…