Posts

Showing posts from May, 2016

#3 - The Night Hiking of Gunung Irau (1st trip)

Image
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh.

    Alhamdulillah, pada 24th April 2015 yang lalu, aku bersama2 dengan student2 UniKL MICET yang lain telah mendaki Gunung Irau pada waktu malam. Sorry guys, cerita ini dah lama so, memandangkan aku tengah syok ada blog aku cerita jelah. Waktu ni boleh dikatakan aku addict naik gunung, hahaha. Memandangkan ketika itu aku ahli kelab Explorasi, aku propose dekat president, Raja untuk daki gunung ni. Walaupun sebelum ni kelab pernah anjurkan pendakian Gunung Irau sem lepas tetapi Raja ni memang santai, dia okay jer. Dia antara yang legend dalam batch aku dalam aktiviti pendakian, sama ada official atau tak official aktiviti univerisiti, dia main sebat jer. Well, you have my respect bro.
       Alright, maybe juniors sekalian boleh ambil tahu sedikit macam mana aku organise program ni. Come on lah bro, pendakian waktu malam kowt dekat Cameron Highland, boleh ke universiti bagi? Dah la perbelanjaan mahal, safety lagi, dan diikutkan dah banya…

#2 - Mendaki Gunung Datuk (1st Trip)

Image
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh.

      Alhamdulillah, pada 16 Januari 2016 (Sabtu) yang lalu, aku dan Rizal pergi mendaki Gunung Datuk. Sebenarnya ini bukan kali pertama aku daki gunung ni. Aku saja je letak '1st Trip' sebab ini entry pertama pasal Gunung Datuk so, why not?
       Memang satu kebiasaan untuk student UniKL MICET yang berminat dengan aktiviti lasak, daki gunung ni sebab tak jauh pun dari universiti. Perjalanan hanya mengambil masa 30 ke 45 minit untuk ke kaki gunung. Member2 especially daripada club Explorasi serta club Sukan Air & Rekreasi, kalau tak naik gunung ni memang tak sah. Boleh dikatakan tempat latihan dia orang untuk aktiviti pendakian gunung. So, to my juniors, apa salahnya kalau kau orang try naik sekali, hahaha...
       Nak sampai ke kaki gunung ni tak susah pun nak cari. Gunalah aplikasi Waze atau Google Maps, kalau nak save data, signboard ada. Contohnya kan, dari universiti, bila sampai simpang masuk universiti tu, belok ke …

#1 - Mandi di Tanjung Tuan (1st Trip)

Image
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarokatuh.

       Alhamdulillah, pada hari Sabtu yang lalu (14/5/2016), aku dan housemates pergi ke Tanjung Tuan atau specifically orang kata pergi ke Batu Putih. Rilek bro, ini bukan Pulau Batu Putih yang sekarang ni milik Singapura tau. Ini Bukit Batu Putih di Tanjung Tuan. Aku pun tak pasti lah Melaka atau Negeri Sembilan, sebab sempadan antara dua negeri ni pun agak mengelirukan. Cuba kau pergi Tampin, ada dua majlis perbandaran yang jaga pekan ni, satu Majlis Perbandaran Alor Gajah dan satu lagi Majlis Perbandaran Tampin. Keliru kan? Hahaha...
       Tak pelah, itu kita letak tepi. Sekarang ni aku nak cerita experience aku pergi Batu Putih yang boleh dikatakan pantai dia sangat cantik dan air biru. Beberapa orang kawan aku dah pergi, dia orang cakap memang best. Memandangkan Sabtu hari tu aku tak kerja, cakap dengan bos nak rehat sebab ada final minggu depan, aku pun join jelah plan housemates aku nak pergi sana.
       Awal pagi tu sebenarny…